За балета

Ан Камарго

Ан Камарго

СвързаниСтатии

100%
Рейтинг

Ан КамаргоАн Камарго е една от първите известни балерини в света на класическия балет. Тя е родена в Брюксел и от ранна възраст проявявала талант в музиката и танца. Като момиченце я канили в домовете на знатните хора и там тя ги забавлявала като изпълнявала различни модни танци. Пленени от нейния талант, няколко дами събирали пари и я изпратили в Париж, където тя станала ученичка на известната балерина Франсоаз Прево.

Дебютира с учителката си през 1726 г. и критиците отбелязват, че тя танцувала така живо и умно, което е неочаквано за едно момиче ненавършило още 16 г. Те предсказали, че тя ще стане една блестяща балерина, но си замълчали по отношение на нейната актьорска игра. Ан Камарго и след това ще се слави не с актьорските си заложби, а с инструменталния блясък на своя танц. Като балерина тя се проявила с възхитителна виртуозност и е създателка на нов маниер на изпълнение със скокове и заноски.

Тя била и много съобразителна. Когато танцьорът Давид дьо Молен пропуснал едно свое излизане тя излязла от редиците на кордебалета и импровизирала танц, който покорил публиката. Нейната учителка Франсоаз Прево проявила ревност и се отказала от дръзката си ученичка, но Ан Камарго не се трогнала много и започнала да се занимава с Мишел Блонди (един от най-известните танцьори на това време). Това довело до значителен скок в нейната техника. Тя конкурирала в танца мъжете и на тази база била изградена нейната кариера. Обърнатостта на краката й дала възможност да овладее заноските и тя била първата жена демонстрирала антрашакатър. Ан Камарго не била красива, нито висока и стройна, но за сметка на това танцът й бил бърз, лек, пълен с веселие и блясък. Използвала движения като: jete batu, royal и различни заноски. Тя била толкова жива и напориста, че не оставяла време на зрителя да забележи природните й недостатъци. Изпълнявала цяла серия brisse от ляво на дясно, и обратно, което довеждало публиката до възторг.

Новостите в танцовата техника изисквали и реформа в костюма. Ан Камарго била първата, която се осмелила да скъси малко полата над глезените, да премахне токчетата от балетните обувки, което дало свобода на движението на краката и ги открило за зрителя.

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Абонирайте се за нашия бюлетин

Снимки Във Flickr

    Свържете се с Нас

    Свържете се

    Email: zabaleta@zabaleta.bg

    Phone: 0888 777 666

    Address: София, Център 1000