За балета

Балетен наръчник за деца и родители

Балетен наръчник за деца и родители
9%
Рейтинг

Изучаването на класически балет има много положителни аспекти за развитието на децата. Най-важното за балета ще научите в нашия балетен наръчник.

Освен изучаването на традиционните техники, уроците по балет също могат да стимулират изграждането на положителна представа на детето за себе си. Балетът учи на умения, грация, спокойствие, самодисциплина и самочувствие. Той развива музикалност, танцувалност и артистизъм у децата. Ако вашето дете мечтае да стане балерина или балетист, трябва да знаете, че се изисква много практика, за да се овладеят всички, нелесни движения в балета. В началото вашето дете ще започне с изучаване на основните правила за постановка на тялото и традиционните техники в балета. Това ръководство ще помогне на вас, вашите деца да започнат своето балетно пътешествие.

Подготовка за балетния клас

Ако детето ви отива за първи път на балет, то вероятно сте малко загрижени относно началото на балетните класове. Може би се чудите за много неща, като това, как трябва да бъде облечено, с какво трябва да е обуто, ако е момиченце – как да оформите косата му. Може би се чудите какво ще бъде в балетния клас и какви неща ще се учат. Имайте предвид, че повечето от останалите деца в класа, вероятно също ще бъдат нови в балета.

Първи балетни стъпки

Първите класове ще запознаят вашето дете с основните правила за постановка на тялото и традиционните техники в балета. Не се притеснявайте ако след това, то се чувства малко претоварено или пък има мускула треска. Това усещане ще отмине след няколко дни.

В началото педагогът, който сте избрали за вашето дете ще го учи как да държи тялото си правилно, включително как да се държат ръцете и как да са насочени пръстите. Движенията през първата година са прости, изпълнявани основно на станка, първоначално с две ръце към нея, а след това с една. В края на годината, по преценка на педагога, децата може да започнат изучаването на малки скокове, които подобряват координацията и гъвкавостта и децата.

Всеки балетен клас ще започва на станката, с поредица от упражнения. Всяко упражнение ще се фокусира върху загряване на конкретна част от тялото. След станката, същите упражнения се изпълняват в средата на залата и без нейната помощ и накрая балетния урок завършва с различни скокове. Танцуването на палци, изисква добра подготовка и усвояване на основните движения и най-често се изучава чак след втората година.

Важността на разтягането

Вероятно не сте си и представяли, че разтягането е важна част от балета. Балетните изпълнители трябва да бъдат гъвкави, за да може да позиционират тялото си правилно и да се избегнат контузии. За това още с първите класове, вашето дете ще бъде запознато с методите на разтягане, които в последствие трябва да се превърнат в навик и да се изпълняват преди всеки балетен клас. Въпреки, че педагогът вероятно ще води рутинното загряване, е препоръчително децата да отиват на клас 15-на минути по-рано и сами да се поразтягат.

Годишните концерти – мечтата на всяко дете

Повечето частни танцови школи имат годишен концерт. Той позволява на педагозите да демонстрират напредъка на своите възпитаници, както и позволява на децата да усетят вкуса на истинския спектакъл. Родителите се радват правейки снимки и видеоклипове на първата сценична изява на техните малки танцьори. След като са работили усилено през цялата година, децата изпитват чувство на удовлетворение по време на изпълнението на сцената, облечени в красиви костюми. Концертите също помагат да се създаде чувство на увереност у младите танцьори.

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Абонирайте се за нашия бюлетин

Снимки Във Flickr

    Свържете се с Нас

    Свържете се

    Email: zabaleta@zabaleta.bg

    Phone: 0888 777 666

    Address: София, Център 1000