За балета

4 съвета за избор на балетни обувки

4 съвета за избор на балетни обувки

При толкова голям избор на балетни обувки, как да разберете кои точно са за вас? Ако сте нови в балета или ако купувате първия чифт балетни пантофки на детето си, следните съвети ще ви помогнат да намери перфектните.

Уверете се, че балетните обувки ви пасват

Балетните обувки са предназначени да подобряват техниката на танцьора, както и да защитават краката и глезените. Много хора казват, че балетните обувки трябва да пасват на крака „като ръкавица“. Въпреки, че обувката трябва да приляга доста плътно, внимавайте да не ги купувате твърде малки. Трябва да има достатъчно място в обувката, за да мърдате пръстите на краката.

Когато пробвате балетни обувки, изправете се и балансирайте на върха на пръстите си. Пръстите на краката не трябва да се натъпкват в предната част на обувката, но следва да са свободни, с достатъчно място за движение. Ако се колебаете между два близки размера, тогава може би е най-добре да вземете малко по-голям размер, вместо да купувате обувки, които са малко по-тесни.

Вземете предвид материала на балетните обувки

Балетните обувки могат да бъдат от кожа или плат. Материалът, който изберете е въпрос на лично предпочитание. Кожените балетни обувки са по-скъпи, но са по-трайни и най-вероятно ще издържат по-дълго, отколкото варианта от плат. Някои хора смятат, че кожените балетни обувки акцентират на острия крак и просто изглеждат по-елегантни, отколкото обувките от плат. Въпреки това, някои танцьори предпочитат усещането на плата на балетните обувки. Платнените обувки са по-лесни за почистване, тъй като те могат да бъдат хвърлени направо в пералната машина.

Друго нещо, което може да повлияе на вашето решение е вида на дансинга, на които ще се носят обувките. Кожените обувки работят добре с дървени подове, но обувките от плат са по-подходящи за подове покрити с балатум.

ballet-shoes_3балетни обувкиballet-shoes_4

Вижте подметката на балетните обувки

Балетните обувки могат да бъдат с цялостна подметка или разделена на две подметка. Тези с цялостна подметка наподобяват палци, което е важно за танцьори, които са технически готови да танцуват на пръсти (макар танцуването върху пръстите на краката да не се препоръчва без истински палци, и едва тогава, когато танцьора е натрупал достатъчно сила и техника). Балетните обувки с половин подметка са предпочитани от някои танцьори, защото те позволяват на крака, да създаде по-силен падьом, тъй като подметката е разделена между петата и пръстите. Предпочитанията за подметка се придобиват от опита и рядко оказват разлика в танцовите способности.

За какво служат ластиците и панделките

Когато подбирате балетни обувки, имайте предвид, че някои обувки се продават без ластици. Ластиците се поставят на балетните обувки, за да ги задържат на краката, така танцьорите могат да ги зашият по-точно на правилното място, в зависимост от местоположението на свода на ходилото. Ако си купите чифт без ластици, ще трябва да ги зашиете сами. Това не е трудно, но някои танцьори, и най-вече родителите на младите танцьори, предпочитат да купуват обувки с предварително зашити ластици. Ако намерите чифт балетни обувки с предварително пришити ластици, които да паснат добре на вашия крак, считайте себе си за късметлии, избегнали използването на иглата.

Въпреки, че шиенето на ластици отнема време, ви препоръчваме да го правите сами, тъй като точното им местоположение е различно за всяко стъпало, а то е от особена важност, когато танцувате. В следващия клип можете да видите какви за правилата за пришиване на ластици или панделки към балетните обувки и палци.

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Абонирайте се за нашия бюлетин

Снимки Във Flickr

    Свържете се с Нас

    Свържете се

    Email: zabaleta@zabaleta.bg

    Phone: 0888 777 666

    Address: София, Център 1000