За балета

10 класически балета, които трябва да видите

10 класически балета, които трябва да видите

СвързаниСтатии

53%
Рейтинг

Тези 10 класически балета са заели през годините своето място в сърцата на публиката. Тези спектакли разказват пленителни истории, изграждат запомнящи се образи, разкриват виртуозността на изпълнители, композитори и хореографи. 

Любопитно, че най-близо до представата за класически шедьоври са балетите от романтичния период. В тях класическите танци и особено танците на палци се превръщат в символ на света на мечтите. Сред поставяните посредством класическият танц произведения, като класически балет се определят такива, които представят темата за фаталната обреченост на любовта и невъзможността тя да се реализира в реалния свят. За класически балети обаче се смятат и такива, в които любовта се оказва възможна, макар и след редица изпитания и задължително пребиваване на героите в царството на съня. Най-вече хореографията определя това, дали един балет е класически или не.

Класическият балет разказва завладяващи, романтични истории пресъздадени чрез танц и музика, и притежава силата да създава в публиката различни емоции и вълнения. Тези 10 велики класически балета трябва да се видят от всеки, който се радва на балета.

1. Силфида

На 12 март 1832 г. в Кралската академия за музика и танц в Париж е представена една нова и необичайна за времето си творба – „Силфида“, по музика на Жан Шнайцхофер и хореография на Филип Тальони. Тя слага началото на Романтичния балет. Сюжетът е твърде различен от познатите до тогава – в навечерието на сватбата му с Ефи, пред младия шотландец Джеймс се явява летяща Силфида, която променя живота му завинаги. 

Хореографията на  Филип Тальони е създадена  специално за главната изпълнителка, дъщеря му Мария Тальони, която със своя необичаен скок, красиви и изразителни ръце, и умение да застива неподвижно на върха на пръстите си, определила характеристиките на балета. Костюмът на Силфида, бяла туника, се превръща в символ на Романтичния балет, наричан още и „бял балет“. 

2. Жизел

Славянският мит за починалите преди сватбата девойки, които не могат да се натанцуват и след смъртта си провокира у французина Теофил Готие, идеята за балет, посветен на нереалните същества и наречен на името на главната героиня – „Жизел“. За композитор е поканен Адолф Адам, който написва музиката за рекордно краткия срок от 22 дни. Премиерата на спектакъла се състояла на  28 юни 1841 г.  в Париж и пожънала огромен успех. 

Потопете се в завладяващата история на младото, селско момиче Жизел, което бива измамено от своя любим Алберт. Нейната мъка е толкова голяма, че болното й сърце на издържа и тя умира в ръцете му. След смъртта й, Алберт отива на гроба й, където от лунните лъчи изплуват сенките на вилисите, които го увличат в своя танц. Обичта на Жизел го спасява от смъртта, като му вдъхва сила и той танцува с вилисите до зазоряване. Сенките на вилисите и Жизел се стопяват, а Алберт остава да живее с болката по загубената обич, по-силна от смъртта.

3. Лебедово езеро

„Имало едно време дълбоко, синьо езеро… “

Балетът Лебедово езеро си е извоювал най-широко и заслужено признание преди всичко с обаятелната си музика. Върху простичкото приказно-фантастично либрето от Владимир Бегичев, в чиято основа заляга история от книгата „Вълшебни приказки” на немския писател Йохан Музеус., Чайковски написва вълнуваща музика. Младата принцеса Одета е превърната в лебед от злия магьосник Ротбарт. Принцът, Зигфрид се вклюбва в нея и й се заклева във вечна вярност. Знаейки, че неговата клетва може да развали магията му, злият магьосник го измамва, като го подлъгва да се врече на дъщеря му Одилия, която била като две капки вода с Одета. Разбирайки какво е направил, Зигфрид се втурва към лебедовото езеро, за да спаси любимата си.

Премиерата се състояла на 15 януари 1895 г. в Маринския театър. Завладяващият сюжет и брилянтната музикална и хореографска композиция, превръщат Лебедово езеро в шедьовър, който и до днес не спира да триумфира на световните сцени.  

4. Копелия

Създаването на Копелия има огромно значение за развитието на балетното изкуство като самостоятелен музикално-сценичен жанр. На 25 май 1870 г., премиерата на Копелия отбелязва голям успех на сцената на парижката „Гранд опера”. Историята разказва как сърцето на Франц – любимия на Сванилда, скришом се вълнува при вида на красива непозната, която всяка сутрин се появява на прозореца на своя тайнствен дом. Решила на всяка цена да разкрие коя е съперницата й, Сванилда прониква с приятелките си в дома, където е и работилницата на вълшебния изобретател Копелиус. За изненада на всички се оказва, че красивата непозната е само една кукла – изобретение на Копелиус. Героите преминават през редица комедийни случки и накрая историята завършва с щастлив край.

Балетът на Лео Делиб има и особено място в света на българското изкуство. Именно това е първият балетен спектакъл, поставен в България – през 1928 от немския възпитаник Анастас Петров.

5. Спящата красавица

Приказката за красивата принцеса, която била омагьосана от зла фея и проспала сто години, преди нейният принц да я събуди с целувка, е позната на всяко момиченце. Именно тя провокира хореографът Мариус Петипа да създаде балет, за който композиторът Чайковски написва музиката и така на 3 януари 1890 г. на сцената на Марински Театър, в Снак Петергбург се ражда балетът-феерия Спящата красавица. Това бил спектакъл, който изисквал съвършена танцувална техника и дори бил създаден, за да покаже виртуозността на най-перфектните балерини на своето време.

6. Лешникотрошачката

Лешникотрошачката е един от най-поставяните балети. Създаден по произведението на Хофман, „Лешникотрошачката и царят на мишките“, историята представя празника Бъдни вечер в семейството на медицинския съветник Щалбаум, когато дъщеря му Мери намира сложения под елхата Лешникотрошач. Когато заспива, в съня й Лешникотрошача се превръща в принц, който повежда оловните войници в битка с Царя плъх и го побеждава. Прекрасна приказа носеща коледния дух.

Премиерата на балета била на 18 декември 1892 г. в Марински театър, в Санкт Петербург и имала голям успех.

7. Ромео и Жулиета

„Два рода равно знатни от Верона,
чиято красота е тук пред вас,
отново нарушавайки закона,
проливат ближна кръв със вражи бяс.
Двамина млади през стени от злоба
обикват се под гибелна звезда
и таз любов, отвела ги до гроба,
погребва с тях и кръвната вражда.“

Балетът Ромео и Жулиета е смятан днес за част от съкровищницата на класическия балет. Премиерата на балета, поставен за пръв път от Леонид Лавровски, с Галина Уланова в ролята на Жулиета, се е състояла в Санкт Петербург, на 11 януари 1940 година, на сцената на Марински театър. Музиката е на Сергей Прокофиев, която по художествената си стойност и силата на емоционално въздействие не отстъпва на Шекспировата трагедия. 

Ромео и Жулиета е една от най-интригуващите балетни постановки. Разтърсващ спектакъл, разказващ най-известната любовна история на всички времена.

8. Дон Кихот

Балетът Дон Кихот е създаден по романа на Сервантес и представя пътешествията на Дон Кихот и Санчо Панса. Либретото създава Мариус Петипа, а музиката е на Лудвиг Минкус. Премиерата на балета се състояла на сцената на Большой театър, в Москва, на 14 декември 1869 г. 

В балетът преобладават веселото и жизнерадостно настроение, подсилвано най-вече от музиката и пресъздадено чрез хореография на изключително ниво. През дългия си сценичен живот Дон Кихот претърпява множество постановки, като повечето от хореографите имат собствено виждане за развитието на действието и образите.

9. Пепеляшка

Балетната постановка на приказката за Пепеляшка се състояла на 21 ноември 1945 г., на сцената на Болшой театър, Москва. Балетният сюжет запазва лайт мотива на приказката на Шарл Перо, а именно превъзходството на трудолюбието, честността, скромността и добротата над завистта, бездушието и алчността. Хореографията е дело на Ростислав Захаров, а в ролята на Пепеляшка публиката разпознава великата балерина Галина Уланова.

Историята за бедното сираче, превърнало се в принцеса остава любима на поколения деца. Тя е едно от най-любимите произведения и на самия Прокофиев. „Основното, което ми се искаше да предам чрез музиката си, беше любовта, зараждането и разцвета на чувствата, препядствията по  пътя, осъществането на  мечтата.“, споделя композиторът.

 

10. Баядерка

Баядерка е един от най-вълнуващите шедьоври на прочутия хореограф Мариус Петипа. Балетът е вдъхновен от драмата на древноиндийския поет Каладис и баладата на Гьоте, Баядерка. Трагизъм и лирика, стремеж към щастие и любов се преплитат в творбата. Действието се разиграва в древна Индия. Сюжетът пресъздава страстната, всепоглъщаща любов на баядерката Никия към смелия воин Солор. Премиерата на спектакъла се състоял на  4 февруари 1877, на сцената на Болшой театър в Санкт Петербург. 

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Абонирайте се за нашия бюлетин

Снимки Във Flickr

    Свържете се с Нас

    Свържете се

    Email: zabaleta@zabaleta.bg

    Phone: 0888 777 666

    Address: София, Център 1000